Publicaties

Serie Interieurportretten (2017)

Het Gooi. Interieurportretten van villa’s en landhuizen 1875-1945

Eind negentiende eeuw werd het permanent ‘buiten’ wonen aantrekkelijk voor een grote groep welgestelde burgers. Goede tram- en treinverbindingen maakten het mogelijk in de stad te werken en erbuiten te wonen. Velen trokken naar het Gooi, aangetrokken door het ongerepte coulissenlandschap en het artistieke milieu. Ze lieten er door befaamde architecten villa’s en landhuizen bouwen, die deels geïnspireerd waren door de landelijke bouwwijze.

In het Gooi zijn veel van de toen gebouwde huizen nog in volle glorie te aanschouwen. Minder bekend is dat ook veel oorspronkelijke interieurs zijn bewaard, vaak gedecoreerd met kleurrijk glas in lood, rijke betimmeringen en een groot scala aan vloer- en wandtegels.

Na een inleiding over het bijzondere karakter van het Gooi worden in dit boek tien interieurs geportretteerd, met hun trappenhuizen, salons, eetkamers, slaapkamers, badkamers en dienstvertrekken.

De gedetailleerde beschrijving met informatie over de opdrachtgevers en architecten wordt ondersteund door prachtige fotografie. Voor liefhebbers van historische interieurs én voor geïnteresseerden in de geschiedenis van het Gooi is dit een bijzonder waardevol boek.

In het kader van het onderzoeksproject Van grachtenhuis tot villa in het groen zijn ook boeken verschenen over interieurs van stadshuizen en villa’s in Zuid-Kennemerland en van stadshuizen aan de Amsterdamse grachten.

 

 

Zuid-Kennemerland. Interieurportretten van stadshuizen en villa’s 1875-1945

Rond 1900 werd Zuid-Kennemerland een aantrekkelijk woongebied voor rijke ondernemers en notabelen. De aanleg van trein- en tramverbindingen maakte het mogelijk in de stad te werken en tegelijkertijd buiten te wonen. De, veelal Amsterdamse, welgestelden die deze stap maakten lieten comfortabele villa’s bouwen in Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede of Overveen, dichtbij zee en duinen. Ook rijke Haarlemmers trokken naar de nieuwe villagebieden aan de rand en in de omgeving van de stad.

In Zuid-Kennemerland kenmerken deze huizen zich door fraaie betegelingen en gebrandschilderde ramen, cosy corners en weelderige tuinen. De vraag naar wooncomfort leidde tot staaltjes van moderne woontechniek als centrale verwarming, ijskasten en inbouwmeubelen.

Het boek biedt een exclusief inkijkje in de historische interieurs, die met oog voor detail worden beschreven en prachtig zijn gefotografeerd. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de oorspronkelijke bewoners en interieurontwerpers, aan de hand van uniek historisch materiaal. Voor zowel liefhebbers van historische interieurs als geïnteresseerden in de geschiedenis van dit gebied is dit een waardevol boek.

In het kader van het onderzoeksproject Van grachtenhuis tot villa in het groen zijn ook boeken verschenen over interieurs van landhuizen en villa’s in het Gooi en van stadshuizen aan de Amsterdamse grachten.

 

 

Amsterdam. Interieurportretten van grachtenhuizen 1875-1945

Boeken Amsterdam Zuid (2012 en 2008)

 

Wonen in een monumentaal huis

Het boek Wonen in een monumentaal huis is mooi document ter afsluiting van het onderzoek naar 100 woonhuizen en hun interieurs in Amsterdam Zuid. De schrijvers belichten het wonen in Zuid vanuit hun specialismen en plaatsen de vondsten in de landelijke context. Buiten het centrum wonen betekende voor de elite het verruilen van het oude grachtenhuis voor een moderne woning aan de rand van de stad. Maar het moest wel dezelfde artistieke kwaliteit hebben.

Een comfortabele woning betekende niet alleen een huis met moderne techniek zoals waterleiding, riolering, centrale verwarming en een mooie keuken en badkamer. Het was belangrijk dat het woonhuis voldeed aan de nieuwste inzichten van indelen en inrichten zodat er ‘op stand’ kon worden ontvangen. Bij het decorum hoorde uiteraard een fraaie afwerking en luxueuze stoffering. Glas in lood, bewerkte betimmeringen, stucornamenten en betegelingen zorgen ervoor dat veel van de huizen ook nu nog bijzonder zijn om in te wonen.

Een aantal van de bewoners die een speciale band met hun woning hebben opgebouwd vertellen hun verhaal in een serie interviews die zijn opgenomen in het boek. Fotoportretten van de bekende fotograaf Theo Baart bieden een kijkje in hun woonomgeving. Het boek is een langverwachte uitgave voor de liefhebber van oude bouwmaterialen, woninginrichting en bewonersgeschiedenis. Voor architectuurspecialisten en interieurdeskundigen is het een must.

 

 

Amsterdamse interieurs. Huizenportretten 1875-1940

Verborgen achter veel voordeuren in Amsterdam Zuid zijn buitengewone interieurs te vinden. Interieurs die we waarschijnlijk nooit met eigen ogen zullen kunnen bewonderen, maar waar dit boek een uniek beeld van geeft. Dertien woonhuizen met een bijzonder verhaal of een rijke geschiedenis worden hier voor het eerst getoond.

U krijgt in deze bloemlezing niet alleen uitleg van stijlen als de neorenaissance en de Amsterdamse School, begeleid door prachtige foto’s van halpartijen, keukens en boudoirs, en details van glas in lood, vloeren en plafonds. U leest ook de verhalen van de ontwerpers, de makers en de gebruikers: van bankiers en kunstenaars, van joden en katholieken, van links-liberalen en NSB’ers, van dienstpersoneel en de vrouwen des huizes.